Otazníky na každý den

Jak se zjišťuje, kolik kalorií obsahují potraviny?

„Energetický obsah každé potraviny se dá zjistit jejím spalováním v takzvaných kalorimetrech, ale to se v běžné praxi nedělá,“ říká doc. Vladimír Kocourek z Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. „Pro výpočet nám stačí znát průměrné obsahy živin, které se dají určit laboratorním rozborem. Ve výrobku tedy nejdříve stanovíme obsah bílkovin, tuků, sacharidů, případně i dalších složek. Energetická hodnota se pak vypočítá s použitím koeficientů uváděných v tabulkách pro každou složku ve vyhlášce ministerstva zdravotnictví.“

Pro zvláště zvídavé: gram tuků obsahuje podle tabulek 9 kcal (37 kJ), gram bílkovin 4 kcal (17 kJ) a gram sacharidů také 4 kcal (17 kJ). Energetická hodnota potraviny, pokud ji výrobce na obalu uvádí, musí být v obou užívaných jednotkách, tedy v kcal i v kJ.